Fogászat

Fogkő eltávolítás

Depurálás – ultrahangos fogkőeltávolítás

A mai modern világban már egyáltalán nem szükséges a fogorvostól féljünk, mert az egyre modernebb technológiák, érzéstelenítő szerek jó eséllyel megfelelőek a kellemetlenségek elkerülésére.

Ha fogainkról nem távolítjuk el rendszeresen a lepedéket, idővel nyálból származó mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő. A fogkő erősen tapad a foghoz, eltávolítása egyszerű fogmosással nem megvalósítható, csak szakember (fogorvos vagy dentálhigiénikus) tudja megfelelően eltávolítani.

Jelentkezzen be most fogkőeltávolításra vagy fogfehérítésre és mi megajándékozzuk egy egyedileg személyesen Önnek összeállított CURAPROX termékcsomaggal. (Csomagok korlátozott számban)

A tökéletes szájhigiénia elképzelhetetlen a fogak rendszeres és alapos tisztítása nélkül. A kiváló svájci Curaprox tisztítóeszközök minden igényt kielégítenek.

A fogkő leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak külső részén, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei. A fogkő színét a baktériumok anyagcsere termékéből származó festékanyag, valamint az ételekből és italokból származó külső festékanyagok (nikotin, koffein, stb) okozzák. Csak az egészséges fogíny tartja szilárdan a fogakat. Az egészséges fogíny rózsaszín, feszes, nem duzzadt, nem vérzik. A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a későbbiekben pedig fogágybetegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését is okozhatja. Mindezek mellett esztétikailag is csúnya, kellemetlen szájszag okozója lehet.

Szeretnénk segítséget nyújtani Önnek is abban, hogy fogínye egészségét akár élethosszig megőrizze! Ehhez félévente csupán fél órát szükséges szájhigiéniai kezelésre fordítania! Rendelőnkben leggyakrabban egy ultrahangos depurátorral történik a fogkő eltávolítása. Nagy előnye, hogy az ultrahangos készülék a fogzománcot nem károsítja, a művelet elvégzése fájdalommentes a páciens számára.

CURAPROX – A TÖKÉLETES SZÁJÁPOLÁS VILÁGA

Ahhoz, hogy fogainkat egy életen át megtartsuk, nagyon fontos a megelőzés, a lepedék eltávolítása és a bakteriális plakk újbóli kialakulásának megakadályozása.

A megelőzés első és legfontosabb pillére a mechanikai tisztítás, amely magában foglalja a fogmosást és a fogközök tisztítását. Az ínygyulladás, a fogágy-gyulladás és a fogszuvasodás kizárólag akkor előzhető meg, ha rendszeresen és megfelelően tisztítjuk fogaink felszínét.

A jó tisztító eszköz 3 fontos kritériumnak felel meg:

– Hatékonyan tisztít
– Nem okoz sérülést
– Egyszerű a használata

A legmagasabb elvárásoknak is megfelelő Curaprox szájápolási eszközök fejlesztésekor ezek az alapelvek játszották és játszák ma is a legfontosabb szerepet. A Curaprox több évtizede elkötelezte magát a magas szintű szájhigiénia mellett.

CSOMAGBAN:
FOGKEFE – MINÉL PUHÁBB, ANNÁL JOBB.

A rendszeres és alapos fogmosás elengedhetetlen az egészséges szájhigiénia fenntartásához. A fogmosásra is igaz, hogy ahányfélék vagyunk, annyifélék a fogaink és az ínyünk. Minél sűrűbb csomózású egy fogkefe, annál hatékonyabban tisztít egyetlen mozdulattal.

A kicsi, tömör fejjel rendelkező CURAPROX Sensitive fogkefék alaposabban és gyengédebben tisztítanak, mint a hagyományos fogkefék. A CURAPROX CS fogkefék használata után a nyelvével azonnal érezni fogja a különbséget: fogait simábbnak és tisztábbnak érzi majd, és láthatóan visszatér a fogak eredeti fehérsége

FOGKÖZTISZTÍTÓ KEFE – GYENGÉD MÉGIS HATÉKONY.

A rendszeres és alapos fogmosáson kívül nagyon fontos a fogak közötti területek tisztítása is. A fogak közötti résekben elszaporodó plakk hosszú ideig észrevétlenül fejtheti ki károsító hatását, ínygyulladást, fogszuvasodást okozva.

“BLACK IS WHITE”

A svájci Curaprox termékcsalád legújabb tagja egy fehérítő hatású fogkrém. A fogak egészségének megőrzése érdekében az elszíneződéseket aktív szén távolítja el, kémiai fehérítés vagy a fogzománc koptatása helyett. A fogkrém az aktív szénnek köszönheti a színét és nevét is: “Black is white”Mi késztethet egy, az egészséges szájhigiénia iránt elkötelezett márkát arra, hogy fehérítő hatású fogkrémet készítsen?

A svájci Curaprox az aktív szenet választotta hatóanyagként ehhez a gyengéd fehérítő hatású fogkréméhez. Ez a fekete összetevő az, amiről a termék a nevét kapta: “Black Is White”, vagyis Fekete az új Fehér. Az aktív szén anélkül távolítja el a szennyeződéseket, hogy koptatná a fogzománcot és semmilyen kémiai fehérítő anyagot nem tartalmaz. Ehelyett, magába szívja az elszíneződést okozó részecskéket, és finoman eltünteti azokat. Különösen a tea, kávé, nikotin és vörösbor okozta elszíneződéseket.

Fogfehérítés

FOGFEHÉRÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Az állapotfelmérés és a fogkőeltávolítás után következhet a fehérítés!

A megfelelő ínyvédelem után kerül fel a fogakra a fogfehérítő anyag, amely a speciális hullámhosszú kék fénnyel megvilágítva fejti ki hatását. A rendelői orvosi fogfehérítés rutinszerűen alkalmazott fogászati eljárás. Pontosan betartott protokoll mellett, amely elsősorban megfelelő ínyvédelmet jelent, nem kell tartani mellékhatásoktól. Maga a fogfehérítés lényegi része nem tart többet 120 percnél, az előkészítő fázisokkal együtt azonban másfél órát kell a kezelésre szánni.

HATÉKONY FEHÉRÍTÉS A RAGYOGÓAN FEHÉR MOSOLYÉRT

A hatékony, peroxid tartalmú lámpás fogfehérítést kétévente ismételhető eljárás, mely otthoni kezeléssel kiegészítve még látványosabb eredményekre képes. Az orvosi fehérítés során a fogíny védelmére szükség van, ezért fogászatban járatlan személyzet nem végezheti. A rendelői fogfehérítést elsősorban komplex fogászati beavatkozások előtt javasoljuk, így a fogpótlások, tömések színe az új fogszínhez igazítható.

SZÁJHIGIÉNIAI KEZELÉS A FOGÍNY VÉDELMÉBEN ÉS A KEDVEZŐBB EREDMÉNYÉRT

A szájhigiéniai kezelés egyszerre gyógyítja az ínyt és távolítja el a felszíni felrakódásokat, fogköveket. A rendelői, fogorvosi fogfehérítés előtt tehát a legtöbb esetben megelőző dental higiéniai kezelés javasolt. A fogfehérítés előtt mindig szükséges fogorvosi állapotfelmérés. Állapotfelméréskor az orvos mindig megvizsgálja az íny állapotát, az elszíneződések típusát, így tud javaslatot tenni arra, hogy szükség van e megelőző szájhigiéniai kezelésre, vagy minden rendben, jöhet a fogfehérítés.

Dention – Fluoridos kezelés

Fehérítés után ajánlott kezelés, mert a kezelés következtében kialakult fognyaki érzékenységet megszünteti, lenyugtatja az ínyt. Fluoridos kezelés hatásos még a fogínysorvadás következtében szabaddá vált fognyaki felszínek érzékenységének megszüntetésére, fogszuvasodás megelőzésére, érzékeny rágófelületek, szabaddá vált dentin kezelésére.

Elszíneződés okai lehetnek: különböző ételekkel, italokkal bevitt színezőanyagok, melyek beivódnak hosszútávon a zománc mélyebb rétegeibe is. Pl: kávé, tea dohányzás gyökérkezelt fog fogak fejlődése idején bevitt bizonyos típusú gyógyszerfélesége (pl: tetran, doxyeyelin, túl sok dentocat, fluor) Minden típusú fehérítő eljárást megelőz egy alapos fogkőeltávolítás, polírozás, illetve a lyukas fogak betömése. A mesterséges fogművek nem fehéríthetők. Lehetőség van azonban a fogművek későbbi cseréjére, így nem lesz árnyalateltérés.

FOGSZUVASODÁS ESETÉN NINCS FOGFEHÉRÍTÉS

A fogíny vizsgálata mellett, hogy a fogakat is alaposan meg kell vizsgálni, amúgy is, de a fogfehérítés szempontjából is. Szuvas fogat nem lehet fehéríteni. A fogfehérítő anyag a szuvas fogba befolyhat, ott károsodásokat, fájdalmat okozhat. Tehát fogfehérítés előtt fogtömésre van szükség, ha a fogorvos lyukas fogat talál.

Fogtömés, gyökérkezelés

Kompozit-kompomer tömések

A fogászatban az elmúlt időkben az esztétikai elvárások kielégítése felértékelődött. Szinte egy új, köztes fogászati szakterület jött létre, mely a “szép”, mint fogalom fogászati meghatározásán, ismeretén túl, annak megvalósítását is fontos szempontnak tekinti. Az alábbiakban megismertetjük Önökkel az esztétikum és a helyes funkció megvalósításának néhány eszközét. Fémek alkalmazása tömésnél, pótlásnál kerülendő. Helyette, az űrkutatásból a civil szférába átkerült korszerű technológián alapuló műanyagtípus került használatba. A műgyanta alapba szervetlen (üveg, kvarc, porcelán, szilíciumdioxid stb.) szemcséket kevernek, így egy igen szilárd, ellenálló és jó fényáteresztő képességű anyagot nyernek. Sok esztétikus tömés készül kompozitból.

Inlay

a fogban keletkezett extrém, nagy üregek kitöltésére alkalmazható az inlay. A szuvasság eltávolítása után, a visszamaradt amorf fogmaradványról készült mintára a fogtechnikus elkészíti a hiányzó “fogdarabot”.

Onlay

az Inlay-hez hasonló szilárd tömés, mely a fog teljes rágófelszínét, esetleg a teljes rágócsücsköket is helyreállítja. Anyaga lehet kompozit, porcelán, arany, aranyporcelán.

Már a fogtömés esetén is adunk érzéstelenítőt, ennek legfőbb célja nem is annyira a fájdalom csillapítása, mint inkább az, hogy a páciens nyugodtan üljön a fogászati székben a kezelés ideje alatt. Ha nagy türelemmel, és igen lassan injekciózzuk be az érzéstelenítőt, úgy a “rettegett szuri” alig lesz fájdalmas.

Kerámia héj

A kerámia héj napjaink egyik legnépszerűbb mosolyszépítő eszköze. A “porcelán héj” technika, egy 0,7 mm vastagságú ragasztott kerámia lapocskát jelent. Ha a tömés nem túl nagy, akkor tömött fog esetén is alkalmazható, de leginkább a frontfogak külső felszínére alkalmazzuk.
Az eljárás előnye, hogy a fogakból minimális mennyiséget kell lecsiszolni (0,5-1 mm-t).

A kerámia héj a fogak alaki, helyzeti és szín korrekciójára, az esztétikai hatás fokozására szolgáló eszköz. Ez a megoldás abban az esetben alkalmazható, amikor a frontfogak területén, fejlődési rendellenességből fakadó problémák, elszíneződések, vagy egyéb elváltozások találhatóak. Kis mennyiségű fogállomány eltávolítása esetén, a fog (legtöbbször elülső, felső fogak) ajak felőli felszínére egy egyedileg, lenyomat alapján készített nagyon vékony héjszerű kerámiaréteget ragasztunk rá, aminek köszönhetően a fog jóval esztétikusabbá válik.

GYÖKÉRKEZELÉS

Gyökérkezelés során alapos érzéstelenítés után, a fogorvos eltávolítja a gyulladásban lévő fogidegeket és ereket, a fájdalom is jelentősen csökken.

Ha a fogszuvasodás már olyan mélyre terjed, hogy a fertőzés eléri a fogbélkamrát, akkor az ott található erek és idegek gyulladása során keletkező gázok feszítése miatt szinte elviselhetetlen, legtöbbször éjszaka jelentkező, úgynevezett pulpitiszes fájdalom lép fel. Bizonyára mindannyiunknak vannak különböző élményeink a gyökérkezeléssel kapcsolatban, vagy személyes tapasztalatok, vagy ismerősök elbeszélései.

Minden híreszteléssel ellentétben tudnunk kell, hogy a gyökérkezelés – más néven endodontiai beavatkozás – fájdalommentesen elvégezhető, és ami a legfontosabb: a fogmegtartást szolgálja. Ha arra gondolunk, hogy a fog eltávolítása, majd pótlása helyett, ezzel a beavatkozással saját fogunkat tarthatjuk meg, mindenképpen a gyökérkezelés mellett indokolt döntenünk. Kevesebb kellemetlenséggel jár egy fog gyökérkezelése, mint annak pótlása.

Gyökérkezelés során alapos érzéstelenítés után, a fogorvos eltávolítja a gyulladásban lévő fogidegeket és ereket, ezután a fájdalom is jelentősen csökken. Ezt követően néhány alkalommal fertőtlenítőkkel és gyógyszerekkel kezelik a gyökércsatornát, majd ha a fog tünetmentessé válik, el lehet végezni a gyökértömést is. Ez utóbbit már érzéstelenítő nélkül is lehet végezni. A sikeres gyökértömés után a fogat fedőtöméssel is el kell látni, gyakran érdemes koronával védeni.

Porcelán, koronák, hidak


" Kedves olvasó! Egy létező, sokak számára problémát okozó jelenség 1 lehetséges megoldását szeretnénk nektek megmutatni.Dóra nem szerette a réseket a fogai között, szeretett volna zárt, nem hézagos frontfog pozíciókat.Íme az eredmény kerámia héjak segítségével.Ez a megoldás nem csak rések, hanem elszíneződések valamint enyhe szabálytalan állás esetén is megoldást nyújthat úgy, hogy közben a saját fogakat messzemenőkig megvédve minimális foganyag eltávolításával tökéletesen pontos fogtechnikai munkával dolgozunk. "

A fémkerámia korona a fogászatban jelenleg legáltalánosabban használt fogpótlás.A fémkerámia korona jól bevált, gyakran választott korona típus.


A fémkerámia korona elnevezés, annak felépítésére utal: a korona magját fémváz alkotja, erre kerül rétegenként a természethű porcelánleplezés. A leplező kerámiaanyag színe egy fogszín-kulcs segítségével kerül kiválasztásra, így képes teljes mértékben igazodni a páciens eredeti fogainak színéhez.


A fémötvözet allergiamentes összetevőket tartalmaz, a váz kiöntése után rétegenként felviszik a kerámiát és kiégetik. A mai használt vállas csiszolás lényege az, hogy a fog nyaki területén egy finom vállat képez ki a fogon a fogorvos, mégpedig azért, hogy az elkészülő korona széle, erre a vállra feküdjön rá, ezáltal az elkészült korona széle nem fogja irritálni az ínyt, nem hoz létre következményes ínygyulladást.

A régebben használt csiszolási mód miatt a tisztíthatatlanná vált a korona, ez okozta, hogy évek múltán, ez az állandóan irritációnak kitett ínyszél visszahúzódott, és megjelent a szürke szegély a fog nyakánál. Ez ma már a múlté!!


Gyakran a páciensekkel folytatott beszélgetésekből derül ki, hogy azért halogatták a fogaik rendbetételét, mert attól tartottak, hogy a kezelés időtartama alatt hosszabb ideig fog nélkül maradnak. Klinikánkon minden páciens számára készítünk műanyag ideiglenes koronát vagy hidat, hogy a páciens egyetlen napra se legyen elzárva a külvilágtól.


Ezek az ideiglenes pótlások, funkciójukban nem teljes értékű felépítmények, átmeneti megoldást nyújtanak azokra a napokra, amíg a végleges fogpótlás elkészülnek.

Cirkon koronák, hidak

A természetes fogakhoz megtévesztésig hasonló áttetszőség.
Igaz, hogy már korábban is elérhető volt a teljes kerámia fogpótlás, ám annak alapanyaga nem volt eléggé erős és tartós, így nem nyújtott tökéletes megoldást.

A természetes fog valamilyen mértékben áttetsző, amit az eddigi technológiákkal képtelenség volt teljesen élethűen leutánozni, ám a cirkon korona kifejlesztésével ez a kérdés is megoldódott, hiszen a cirkónium váz színében teljesen megegyező a természetes fogazattal, valamint a fényt is átereszti kellő mértékben.

Cirkon korona

A cirkon korona porcelán leplezése látványában teljesen megegyezik a fogzománccal, így válik teljesen élethűvé a cirkon korona fogpótlás.

Nagyon sok ember számára okozott problémát régebben az az esztétikai hátrány, mely a fémvázas fogpótlásokat jellemezte. Igen gyakori volt az a látvány, hogy a fogágynál megjelent egy szürke csík, ami valójában a fogpótlás fémvázának széle volt. A cirkon korona esetében ez a látvány lehetetlen, mivel a fogpótlás nem tartalmaz fémmagot, az építmény teljes egészében fémmentes.

Cirkon korona


A régebbi technológiák esetében a szürke csík akkor jelent meg, amikor az íny visszahúzódott, ami bizonyos mértékű gyulladást jelentett. Ez a szervezet tiltakozása volt a fogpótlással szemben, elsősorban a fém jelenléte miatt. Cirkon korona alkalmazásakor ez a jelenség nem fordulhat elő, mivel az alapanyagok biológiailag összeférhetőek.
Cirkon korona
A cirkon korona esetén ez a szövetbarát jellemző abban is kifejeződik, hogy az íny képes ránőni a fogra, pontosan olyan módon, mint ahogy az eredeti fog esetében.

Szájsebészet

A szájsebészet egyre szélesedő és gyönyörű szakma magas szintű művelésével csodákat tudunk tenni. Nézzük meg, hogy melyek azok a megbetegedések, amelyek gyógyításával a szájsebészet foglalkozik.

 • Fogak, foggyökerek eltávolítása, fogak megtartó kezelésének sebészi módszerei, áttörésben visszamaradt fogak sebészi ellátása, állcsontok gyulladásos elváltozásainak, cisztáinak kezelése.
 • Implantáció, fogbeültetés
 • Csontpótlás:

  – Szinuszlift operáció
  - Csontpótlás csontpótló anyaggal
  – Csontpótlás saját csont segítségével
  – Csontpótlás retromoláris régióból
  – Csontpótlás csípőcsontból.

 • A szájüreg jó és rosszindulatú daganatainak cisztáinak ellátása, eltávolítása.
 • Harapási rendellenességek sebészi terápiája.
 • Állkapocsízületi sebészet.
 • Preprotetikai (fogpótlás készítése/viselése előtti) sebészeti megoldások.

A szakorvosok képzésével kapcsolatban az uniós csatlakozási folyamat változásokat hozott, a szájsebészet szakvizsga megszerzéséhez a diplomaosztás után minimum 6-7 évnek kell eltelnie.

Foghúzás

Amikor a fog már menthetetlen, foghúzásra kerül sor, de a gyors gyógyulás érdekében bizonyos tanácsokat be kell tartani:

 • Beavatkozások után mintegy 15-20 percig mérsékelt intenzitással szorítsa a beavatkozás területére az általunk behelyezett gézlapot.
 • Foghúzás után egy-két órával vegyen be egy szem fájdalomcsillapítót. Így a beavatkozás utáni közvetlen sebfájdalom elkerülhető. Normális esetben több fájdalomcsillapítóra nem lesz szükség. Amennyiben vérzést tapasztal a gézlap eltávolítása után, újabb gézlapot helyezzen be, s harapjon rá, mintegy 20 percig.
 • Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúlása után ehet a beavatkozási területtel ellentétes oldalon.
 • Lehetőleg kerülje az erős, fűszeres ételek fogyasztását.
 • Dohányzás, kávé fogyasztás a beavatkozás napján szigorúan tilos. Erős utóvérzés léphet fel!
 • Közvetlenül foghúzás után nem szabad öblögetni, és köpni.
 • A beavatkozás másnapján a sebgyógyulás segítése érdekében CORSODYL oldattal (esetleg kamillateával) öblögetés javasolt., naponta kétszer, előzetes fogmosás után.
 • Fokozottan ügyeljen a szájhigiéniára!
 • A beavatkozás napján kerülje a fizikai megterhelést, a stresszes helyzeteket.
 • Általános gyógyszereinek a szedését kezelőorvosával egyeztesse.
 • A seben lévő művi felületet sem nyelvével, sem külső eszközzel ne bántsa, a sebgyógyulás után ez magától le fog lökődni. Az érzéstelenítés ideje alatt minél kevesebbet beszéljen.
 • Ha gyulladt volt a fog, illetve a környezete, előfordulhat hogy láz jelentkezik, ezt lázcsillapítóval enyhítsük.

Bölcsességfog

Eltávolításuk:
Az át nem tört bölcsességfog eltávolítása műtéti beavatkozás. Helyi érzéstelenítésben azonban fájdalommentesen végezhető. A beavatkozás után duzzadtság és részleges szájzár keletkezhet. Ilyenkor egy-két napig pihenés indokolt. Lehetőség van arra is, hogy több bölcsességfogat egyszerre, általában altatásban távolítsunk el.Problémák okozói:

Helyhiány miatt az egész fogazat középvonal felé torlódást képes előidézni. Ennek révén a fogazat torlódik, amely az esztétikai látványon kívül más egyéb hátrányt is okozhat. Az áttörésben visszamaradt, a csontban elhelyezkedő bölcsességfog állcsontciszta képződés, illetve súlyos gyulladásos jelenség előidézője lehet, mert a fog és az íny közötti tasakban megtelepedett ételmaradék baktérium táptalajként gyulladást okozhat. Az ilyen tasakok rontják a szájhigiéniát is, és a kellemetlen szájszag egyik eredete lehet.

Adatvédelmi szabályzat

© Copyright 2020 Dr Borbáth Mosolyközpont - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext