Fogpótlás

Lehetőségek

A vizsgálattól és a tervezéstől kezdve a fogpótlás behelyezéséig, az egész eljárás a fogorvosi rendelőben folyik. Az első kivizsgálás során panoráma-röntgen és CT alapján elkészül a digitális kezelési-terv. A páciens állapotától függően a következő lehetőségek léteznek:

SZÓLÓ FOGHIÁNY PÓTLÁSA

egy fog pótlásához nem kell lecsiszolnunk két szomszédos egészséges fogat hídpótláshoz, ha egy implantátumot beültetünk, majd erre egy koronát ragasztunk.

TÖBB HIÁNYZÓ FOG PÓTLÁSA

Az ábrán látható esetben hátsó pillérfog hiányában nem tudunk rögzített pótlást készíteni (híd). Minimálisan két darab implantátum beültetésével már elvégezhető a (rögzített) hídpótlás elkészítése.

TELJES FOGHIÁNY ESETÉN:

ALL ON 4, ALL ON 6

All on four technológiát a teljes fogatlanság minél allon4egyszerűbb implantációs rehabilitációja végett alkották meg. Az alsó és/vagy a felső állcsontban speciális sebészi technikával beültetett (4-4 db) implantátumok képesek hosszú távon a rájuk nehezedő teher elviselésére. A beavatkozás során a behelyezett, állcsontonkénti négy implantátumra egy ideiglenes pótlás kerül. All-on-4 technikával beültetett implantátumokra, kb. 3 hónap gyógyulást követően, fix csavarozott hídpótlást készítünk az anatómiai szituációnak megfelelően.screw _etained_bridge

CSAVAROS RÖGZÍTÉSŰ HIDAK:

Teljesen fogatlan állcsontban, ha a csontállomány lehetővé teszi több implantátum beültetését, fix fogpótlás készíthető.
A csavarozott fogpótlások, ahogy a neve is mutatja, átmenő csavarral rögzülnek az implantátumhoz. Ezt az innovatív és korszerű pótlásféleséget csak a fogorvos tudja eltávolítani. A csavaros rögzítésű hidat és az implantátumok környezetét félévente/évente professzionálisan áttisztítják. A csavarospótlásokhoz tartoznak a csavaros koronák, hidak és hídprotézisek. A hídprotézisek vegyítik a kivehető és rögzített pótlások előnyeit: pótolják a sorvadt csontot, ínyt, esztétikailag kielégítő módon.

OVERDENTURE:

Teljes foghiány esetén: ha a páciensnek egy foga sincs, csak teljes kivehető fogpótlás készíthető. Ebben az esetben két lehetőségünk van: 4-6 implantátumot ültetünk be, és ezek fogják rögzíteni a kivehető fogsort. Ez az eljárás hatalmas életminőség-javulást hoz a páciens számára, hiszen így a fogsora nagyon stabil lesz, úgy a rágásban, mind a beszédben kiválóan tudja használni.

Csontépítés


Az implantátum beültetéséhez szükség van megfelelő vastagságú csontszövetre, melybe a műgyökér beépülhet. Ennek hiányában korábban az implantációt nem tudták elvégezni. Azonban ma már olyan korszerű csontpótló anyagok és eljárások állnak rendelkezésre, melyekkel maga az állkapocscsont is “újraépíthető”.

Csontpótlás szintetikus anyaggal

Fontos követelmény a szintetikus anyagokkal szemben, hogy biokompatibilisek legyenek, azaz semmilyen káros hatást ne fejtsenek ki a szervezetre, ne váltsanak ki szöveti reakciókat, valamint oldódásuk során se képezzenek toxikus termékeket. A manapság használt anyagok a fenti követelményeknek tökéletesen megfelelnek.A saját csontot idegen – csontpótló – anyaggal keverjünk össze. Ezt a keveréket helyezzük a csonthiány területére, amelyet azután speciális membránnal vagy titánhálóval védünk a felszívódás ellen. A mesterséges csontpótló anyagok megfelelő idő után átépülnek, vagyis a helyükön az eredetivel teljesen megegyező szerkezetű csont képződik.

Sinuslift operáció, arcüregföltöltés

Nem megfelelő csonthelyzet legtöbbször a felső állcsont területén fordul elő. A felső állcsontban a fogak feletti régióban az arcüreg található. Ha a fogak elvesznek, akkor az állcsontgerinc sorvadni kezd, és a csontmennyiség oly mértékben elvékonyodik, hogy még a legrövidebb implantátum sem fér be az arcüreg alá. Az arcüreg legalsó síkja és a fogak gyökereinek csúcsa között, sokszor csak néhány milliméter, vagy még kevesebb csontállomány található. Van olyan ember is, akinek ez a távolság több mint 1 – 1,5 cm – azaz egyénenként igen nagy különbségek mérhetőek.

Ilyen esetben az arcüreg alapját megemelve ültethetünk be implantátumot. Sinus-lift operációnál a csontpótlás céljára saját, vagy csontpótló anyagot alkalmazunk. Az implantátum behelyezésével megelőzhető a további csontlebontódást. Ezért kell mielőbb pótolnunk elvesztett fogainkat.

Amennyiben az őrlőfogak eltávolításra kerülnek, idővel a csont vastagsága az arcüreg és a kialakuló nyálkahártyafelszín között egyre csökken. Ennek az az oka, hogy a fogak eltávolítása után az a terület nem terhelődik tovább – hiszen nem történik rajta rágás.Az emberi szervezet úgy működik, hogy minden olyan szervünk, területünk, amit nem használunk – sorvadásnak indul.

Minél több idő telik el a foghúzás után fogpótlás nélkül, annál vékonyabb lesz a csontállomány az arcüreg alapja alatt. Szerencsés esetben, amennyiben elegendően vastag volt az eredeti csontállomány, nincs osteoporozis miatti fokozottabb csontleépülés, a megmaradt csont vastagsága elegendő lehet az implantátum-csavar behelyezéséhez. Rosszabb esetben azonban még a legkisebb csavar behelyezéséhez sem marad elegendő vastagságú csontállomány, ekkor van szükség az arcüreg-emelő műtétre, hogy az implantátumot mégis behelyezhessük.

Csontblokk operációk

Jelentősebb csonthiány esetén saját csontból veszünk ki csontblokkot (különböző területekről), amiket speciális csavarokkal rögzítünk. Az operációk során, egyéb szintetikus csontpótló anyagokat is felhasználunk. A saját csontanyag előnyösebb, mert gyorsítja a gyógyulási folyamatot, így az időfaktor tekintetében korábban van lehetőség az implantáció kivitelezésére az adott területen. Saját csont nyerése loading="lazy" altatásban történik.

A saját csont nyerésének területei:
– az állcsúcs alsó metszőfogak alatti területe
– az állkapocs szöglete
– a felső utolsó őrlőfogak mögötti csont területe
– ritka esetben a csípőlapát hátsó területéből vagy a sípcsont térdkalács alatti területéről nyerünk saját csontot.
A beavatkozást loading="lazy" altatásban végezzük.

Csontpótlás saját csont segítségével

Amikor súlyos csonthiánnyal állunk szemben, olyan nagy mennyiségű csont pótlására van szükség, amelyet nem tudunk csak idegen csontpótló anyag felhasználásával elvégezni, ezért a páciens saját csontját használjuk fel. A saját csontot idegen csontpótló – anyaggal keverjünk össze. Ezt a keveréket helyezzük a csonthiány területére, amelyet azután speciális membránnal vagy titánhálóval védünk a felszívódás ellen.

A saját csont nyerésének területei:
– az állcsúcs alsó metszőfogak alatti területe
– az állkapocs szöglete
– a felső utolsó őrlőfogak mögötti csont területe
– ritka esetben a csípőlapát hátsó területéből vagy a sípcsont térdkalács alatti területéről nyerünk saját csontot.
A beavatkozást loading="lazy" altatásban végezzük.

Implantáció

A fogatlanság megnehezíti a táplálkozást, nem tudunk jól rágni, így az egész szervezet károsodik. Az állcsontokban és az állkapocsízületekben kedvezőtlen elváltozások, leépülési folyamatok indulnak el: az állcsontok magassága csökken, az arc összeesik, a ráncok elmélyülnek. Ezen problémák megoldására ajánljuk a fogbeültetést.

MIÉRT JÓ?

A tartós fogatlanság, az ínyen történő rágás az alatta fekvő csontszövetet károsítja az állandó nyomás kifejtésével, így a csontfelszívódást serkenti. A lemezes protézisek sem gátolják ezt a káros folyamatot. Ezért nem mindegy, hogy a foghiányos beteg a fogak elvesztése után mennyi idővel kerül implantációra, mely megakadályozza a csont további elvesztését.

A fogak keresik a kontaktust a rágó-párjukkal és a szomszédos fogakkal. Így ha például hiányzik az alsó hatos fogunk, úgy a felette lévő hatodik fog lassan, de biztosan kiemelkedik a fogágyból, s hosszabb távon akár újabb fogakat is elveszíthetünk. Mivel a baj nem jár egyedül, a hiányzó hatodik fog mögötti hetes fog pedig előrebillen. Mindezekből látható, milyen fontos, hogy ragaszkodjunk fogainkhoz, de ha mégis ki kell húzatni, mielőbb pótoltassuk azt.

FOGBEÜLTETÉS LÉPÉSE:

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Az implantációt végző orvos mindenekelőtt tájékozódik a páciens általános egészségi állapotáról és az igényeiről. Fogimplantáció előtt panoráma röntgenfelvétel és CT felvétel is készül a beavatkozás tervezett helyéről.

Az implatáció előfeltétele:

a megfelelő szájhigiénia, a jó egészségi állapot, illetve a megfelelő állcsontszerkezet, ahova az implantátumot el kell helyezni. Az implantációt megelőző képalkotó vizsgálatok eredményei alapján megítélhetők az anatómiai viszonyok, a rendelkezésre álló csontállomány, a sablon segítségével kiválasztható a legideálisabb implantátumforma és -méret. A megfelelő állcsontszerkezet azt jelenti, hogy az adott területnek teljesen egészségesnek és gyulladás mentesnek kell lennie.

DE! Modern eljárásokkal már a hiányos csontozat esetén sincs veszve semmi.

Az operáció előtti megbeszélés során a páciens felvilágosítást kap a vizsgálatok eredményeiről, a javaslatokról, az elvégezendő beavatkozások menetéről, az esetleges kockázati tényezőkről, és azok elkerüléséről. A beteg tájékozódik a lehetőségeiről, hogy hány implantátumot kaphat, felvilágosítást kap a műtét előtti és utáni teendőkről. A végső kezelési tervet a pácienssel együtt készítjük el.
Az orvos utasításainak betartása mellett, a gondos tervezésnek és a kiváló műtéti technikának köszönhetően a kilökődés kockázata teljesen minimális, csak extrém ritkán fordulhat elő.

IMPLANTÁCIÓS RENDSZEREINK:

STRAUMANN ©
Nobel Biocare™
BioHorizons
MIS©
XiVE©
Ankylos©
Fria©
Bränemark©
BEGO-Semados©
CAMLOG©FOGBEÜLTETÉS

Az implantátumok beültetése ambuláns módon, általában helyi érzéstelenítés mellett történik, szükség esetén gyógyszeres előkezelést és kéjgázas bódítást alkalmazunk. A beültetés során a műtéti előkészítés után az állcsontot fedő lágy részeket óvatosan leválasztják, és az implantátum helyét kiképezik a csontban. A megfelelő rögzülést például csavar-implantátum esetén a menetek kialakítása biztosítja. Ezután az implantátum behelyezése és lezárása, majd a sebzárás következik.

A műtét után egy héttel a varratokat eltávolítjuk, innentől kezdve az implantátumok a csontban a nyálkahártya védelme alatt nyugodtan gyógyulhatnak tovább. A fogbeültetést követően az implantátumnak be kell csontosodnia, azaz szervesen be kell épülnie a páciens szervezetébe. Ekkor éri majd el az implantátum azt a stabilitást, amelyre nagy biztonsággal lehet esztétikus és tartós fogpótlást készíteni.

Implantáció után a szükséges tehermentesítési, gyógyulási idő letelte után az íny védelme alatt gyógyuló implantátumot egy kis metszést ejtve felszabadítják, majd rákerül az ínyformázó csavar. Ezután lenyomatot veszünk, majd a fogtechnikus elkészíti a végleges fogpótlást: koronát, hidat, vagy fogsort. A fogmű behelyezése a fogorvos feladata.

Implantátum anyaga – titán

A fogbeültetésre felhasznált anyagoknak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Legyenek összeférhetőek az élő szövettel, nem lehet mérgező, allergiát vagy tumort keltő hatásuk, nem korrodálódhatnak. Megfelelő rugalmassággal, szakítószilárdsággal, terhelhetőséggel és kopásállósággal kellorendelkezniük, jól sterilizálhatóak és könnyen megmunkálhatóak legyenek. A jelenleg alkalmazható anyagok egy része fém vagy ötvözet – ilyen a titán. Az implantátumok felületi oxidrétegük miatt igen stabilak, továbbá magas a felületi energiájuk, ezért képesek magukhoz kapcsolni a különböző molekulákat és fehérjéket, melyekhez a csontszövet-fehérje struktúrái később kötődni tudnak. Így jön létre az implantáció csontos rögzülése. A legnagyobb előnye, az eddig említettek mellett, hogy megelőzi a fogvesztés után amúgy elkerülhetetlen csontlebontódást.

Mire kell számítani?

Az implantáció műtéti beavatkozás. A beavatkozás a páciens szorongása esetén nyugtató-lazító gyógyszerrel feszültségmentessé, illetve érzéstelenítő szerek használatával fájdalommentessé tehető. Egy-két implantátum behelyezése foghúzással egyenértékű terhelést jelent. Több implantátum egyidejű behelyezésekor, vagy erősen szorongó páciens esetében más lehetőségeket is alkalmazunk.

ELLENŐRZÉS

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és a kezelőorvos együttműködése. Az implantációs fogpótlás sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztán tartása, a megfelelő szájhigiéne és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A páciensnek évente legalább egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie. Ilyenkor arról győződünk meg, hogy az implantátum megfelelően fekszik-e az új helyén. Az évente néhány alkalommal, a rendelőben elvégzett professzionális fogtisztítással, fogkőeltávolítással és az otthoni rendszeres és alapos fog- és szájápolással fenntartható a megfelelő szájhigiéne.

Eseteink

Adatvédelmi szabályzat

© Copyright 2020 Dr Borbáth Mosolyközpont - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext